Hem sida HemHemKontakta ossKontakta ossProdukterProdukter
Företags uppgifterSökSökProdukt information
Produkt information
Gå sida

Gelatinfolier 1, 2

Märkning av farliga ämnen och beredningar

Thermanin

Skrivarvänlig version

Skrivarvänlig version

BVDA gelatinfolier

Handboken innehåller följande sektioner:

Sida 1: Sida 2:

Fotografering av spår

Spåret kan lätt fotograferas i ett mörkrum. Indirekt ljus (45°) från ena sidan. Filmplanet på kameran måste vara parallell till gelatinfolien. All reflektion bör undvikas, därför bör fotografering ske i totalt mörk rum. För att undvika reflexer bör kameran avskiljas från ljuskällan. Vid sidan om gelatinfolien bör en linjal placeras, tillsammans med ärendenummer eller liknande. Innan fotografering skall skyddsbladet avlägsnas. För att undvika föroreningar skall fotografering ske i ett dammfritt utrymme (ingen rökning).

Fotavtryck (dammspår) på svart folie är det svåraste att fotografera. För att hitta rätt exponering bör ett antal testbilder med olika exponeringstider göras (normalt används bländare 11 som standard) av ett test spår (dammspår) för att komma fram till en standard inställning. På grund av den extremt svarta färgen på folien, är en stor överexponering möjlig, därmed åstadkomma en bild även från ett svagt spår. När en standardinställning har hittats, kan filmkänsligheten Du har valt ställas in på kameran (125 ASA kan t.ex. funnits lämplig att exponeras efter 32 ASA. När spåren är mycket dåliga (sämre än standard) är en längre slutartid nödvändig.

Vid pulverbehandlade fotspår reflexernas mer ljus mot kameran, därför en kortare exponeringstid. Samma gäller för säkrade (pulverbehandlade) fingeravtryck. För återgivning av alla detaljer i ett dammspår, bör det svagaste bli inställning för exponeringen, en relativ överexponering kan justeras vid kopieringen. För att vara säker på att få en bra bild bör man göra tre exponeringar med olika inställningar.

På grund av det indirekta ljuset kommer folien närmast lampan ge mer ljus än den andra sidan, det är därför viktigt att vända sidan med den svagaste detaljerna närmast lampan.

Vid ovanstående procedur, är en normal hårdhetsgrad på fotopappret tillräckligt vid kopiering, överexponeringen av den sida på gelatinfolien närmast ljuskällan, justeras vid kopieringen.

Färgspår

Hur man skrapar bort färg från en bilDär färgrester på en bil efter en kollision skall säkras för undersökning kan en vit folie användas. Efter att ha avlägsnat skyddsbladet placeras kanten av folien alldeles intill färgresterna som skall tas bort, därefter skrapas färgen försiktigt med en skalpell. Den avskrapade färgen hamnar mellan folien och underlaget. När tillräckligt med färg ha avskrapats lägger man folien över detta och pressar folien ordentligt över hela ytan. Med denna metod kommer alla lösa partiklar att fastna på folien, varefter denna kan avlägsnas och skyddsbladet återplaceras.

Prov av mikrospår

På grund av foliens konstruktion kan prov på mikrospår och hår bli säkrade utan risk att förstöra provet. Om det är nödvändigt att avlägsna mikrospår från folien kan man använda en skalpell eller lämplig pincett. Prov på hår tas på en vit folie.

Om en större yta skall sökas efter mikrospår, rekommenderas att göra detta i fyrkanter om c:a 20x20 cm och använda en y folie i varje fyrkant. Storleken på folien beror på mängden på ytan som skall undersökas, eftersom mycket smuts och en större mängd av mikrospår resulterar i sämre fäste för folien. En storlek på c:a 8x8 cm är vanligtvis tillräckligt.

Kulhål i fönsterglas

Lyftning av sprickor runt ett hålGlasrutor med skotthål har ett speciellt mönster av bristningar runt hålet, efter uppsamling av rester runt hålet är den normala proceduren att fotografera skotthålet. Det kan ibland vara svårt på grund av reflexer eller störande bakgrundsljus. Om detta är fallet kan man pudra runt hålet med Silver special pulver (efter det att rester runt hålet har säkrats). Bilden kan sedan överföras till en eller flera folier.

Blod

Blodspår kan säkras med t.ex. en vit folie. Folien skall ligga kvar en eller ett par minuter på blodfläcken innan den lyfts upp.

VARNING: Då gelantin är protein kan blodfläcken som säkrats med en folie ej längre analyseras. Gelantin kommer att störa analysen av proteinet i blodet.

Att fotografera blodfläckar är den bästa metoden. På ett ej absorberande underlag, kommer de flesta spår att förbättras efter behandling med kemikalier. In many situations, the treated print can still be lifted after chemical enhancement and photography. I många situationer kan ett behandlat spår fortfarande bli lyft efter behandling med kemikalier och fotografering, (exempel i separat fönster). Spåret måste fotograferas direkt efter det har lyfts (inom en timme) eftersom färgämnet från det behandlade spåret sprider sig genom och på gelatinlagret på folien. Det blir inte noterbart för än efter några timmar efter lyftningen. Spridningen är oåterkallelig och fortsätter även vid temperaturer -0° C. Gelatinfolien kan därför ej lagras.

Lyftnings procedur: Applicera den vita gelatinfolien försiktigt för att undvika yttre tecken på luft bubblor vilka kan resultera i en ofullständig överföring. Låt gelatinfolien ligga kvar på spåret mellan några minuter till en halv timme.

Användbara behandlingsmedel som kan användas efter lyftning: inklusive

  • Amido Black (metanol och vatten baserad)
  • Leuco Crystalviolet (LCV)
  • Crowle's stain
  • Coomassie Blue
  • Hungarian Red
Notera: Diamino benzidine (DAB) kommer ej att överföras.

Fluorescens: Användning av Hungarian Red har ytterligare en fördel. Det säkrade spåret fluorescerar starkt på en vit gelatinfolie med grönt ljus (exempel i separat fönster). Ett rött betraktningsfilter används för att se och fotografera fluorescensen.

Osynlig skrift

Fotografering av osynlig skrift (reliefskrift) med fotolamporDen svarta gelantinfolinen kan till stor del fördel användas att göra osynlig skrift synlig, speciellt effektiv på glättat papper, osynlig skrift kan bli mer synlig än med ESDA eller liknande apparater. Betraktning och fotografering av den spegelvända skriften utföres med t.ex. en spotlight, kameran bör placeras så nära som möjligt. Därför används oftast fotolampor. Fotografera i ett mörkt rum för att undvika ljusspridning.

Temperaturområde

Sen högsta temperatur ett objekt kan ha som skall säkras med en gelantinfolie är max 40° på grund av att gelantin smälter vid en temperatur mellan 40°-45°. Objekt utsatt för starkt soljus uppnår snabbt denna temperatur, de måste därför kylas ned innan man kan använda folien.

Värmen i en bil som stått länge i solen kan bli mycket hög. Folier skall aldrig lämnas i solbelysta utrymmen utan läggas i skuggan, (t.ex. under sätena). I mycket varma klimat rekommenderas att använda kylbox.

Folien kan även användas vid köldgrader, den svarta och vita foliens baksida av gummi blir något mindre flexibel. Det stora problemet vid köldgrader är att avlägsna skyddsbladet, det blir mycket svårare vid låga temperaturer. Vid test har det visat sig att man kan använda gelantinfolier vid temperaturer ner till -15°.

Lagring

Normal temperatur att lagra gelantinfolier är vid rumstemperatur (20°) men det är ingen nackdel att förvara folien i ett kylskåp. Den svarta, vita och transparenta folien förutom transparent fotspårsfolie har ingen kändlivslängd. De flesta användare föredrar att lagra folier högst sex månader till ett år. Den transparenta fotspårsfolien får sakta en brun ton, detta beror på kemikaliernas reaktion mellan gelantinet och beståndsdelarna som ger denna folie den höga häftförmågan, jämfört mot den svarta och vita. Därför är det rekommenderat att lagra den transparenta fotspårsfolien i kylskåp.

Att lagra folien utanför specialförpackningen, speciellt i fuktig miljö gör att folien drar till sig fukt, vilket resulterar i ett något sämre klippighet. I den aluminiumfärgade förpackningen som gelatinfolien ligger i, sker detta mycket långsamt, även vid mycket hög fuktighet.

På grund av (livsmedels kvalitet) det skyddande gelatinskiktet, uppstår det ej någon svampbildning på gelatinfolien.

föregående sida ««